Slipknot - история

Slipknot (Слипнот) е американска метъл група от щата Айова, формирана през 1995 година.
Слипнот създават първите си песни през 1993 г. През първите години групата сменя няколко имена "Pale Ones", "Pyg system", и "Meld" преди да се спре на Слипнот. Групата се ръководи от Андерс Колсефини, съосновател на групата. Много от песните в Mate.Feed.Kill.Repeat и някои които намират място в по-късните записи са създадени именно през тези ранни години. Шон "Clown" Крахан е бил основният барабанист преди Джой Джордисън да се присъедини и да заеме мястото му. Крахан, който също е един от основателите на групата, е искал трима барабанисти; първо за да създаде мощен племенен (трайбъл) звук, и второ наред с него да върви стена от звукови ефекти.
Групата успява да се утвърди изнасяйки множество концерти през 1995 и на следващата година, точно на хелоуйн издава демото Mate.Feed.Kill.Repeat. Демо записът се продавал добре, но бил в ограничена бройка от 1000 копия. Последвал незабавен интерес от няколко големи лейбъла. По това време групата имала пет члена, един от най-зайннтересованите лайбъли бил Roadrunner Records, но групата имала още много да работи преди да подпише договор с него. Година по-късно, Roadrunner подписва договор(по-точно някакъв вид споразумение) със Слипнот. Договора ги задължава да си намерят нов вокал, и те го откриват в лицето на Кори Тейлър, а Андерс отива на перкусиите. Това обаче не му допада, и той напуска за да търси собствена слава.
Накрая все пак Roadrunner Records, подписват пълноправен договор, и издават техния едноименен албум, през Юни 1999, продуциран от Рос Робинсън. Относно албума, един журналист пише „Мислите си, че Лимп Бизкит са тежки? Те са като Osmonds. Слипнот са нещо напълно различно.“
През 1999 г. Слипнот участват в Озфест, с което увеличават многократно фен базата си. През 2000 г. албумът става платинен първият за лейбъла дотогава.
Последвалия през 2001 Iowa, до голяма степен оправдава очакванията на феновете и дебютира директно в Билборд и във Великобританската класация за албуми. Следва широкомащабно турне за промотиране на записа. Списание Rolling Stone нарича албума „първия голям запис от неометъл ерата“.
Освен това групата играе самата себе си във филма Rollerball през 2002 год., изпълнявайки на сцена „I Am Hated“ от Iowa.
След две годишна почивка, групата отново се прегрупира към края на 2003 год., започвайки работа върху нов албум заедно с прочутия продуцент Рик Рубин, който преди това е работил с Johnny Cash, Red Hot Chili Peppers, Britney Spears, System of a Down, Pennywise, Jessica Simpson и Slayer.
Групата пуска в продажба четвъртият си албум Vol. 3: (The Subliminal Verses) през Май 2004 год. Албума дебютира директно в Билборд."
Следва лайв албум със записа на песни изпълнени в Финикс, Лас Вегас, Осака, Сингапур и Токио е издаден ноември 2005 год. под името 9.0: Live. Албумът достига 17 място в билборд.
Няколко члена на Слипнот съвместно с други музиканти сездават Roadrunner United: The All-Star Sessions през октомври 2005 год.[12] Също така Слипнот се появява и в комикса за възрастни Viz (брой 152,февруари 2005). Групата в момента е в застой, като членовете ѝ, работят върху страничните си проекти.
Кори Тейлър и Джеймс Рот са погълнати от Stone Sour, Джой Джордисън е с Ministry, а Крис Фен се съсредоточава върху играта на голф.
Новото DVD Voliminal: Inside the Nine DVD е издаено на 5 декември 2006 год. Същата година Слипнот печелят грами за най-добро метъл изпълнение с песента „Before I Forget“.
Според думите на Кори Тейлър в интервю по телевизия VH1 няма да има нов албум на групата преди 2008 год.
На 19 април 2007 г. в сайта на групата е пуснато съобщение, че през 2008 ще има нов албум. Джордисън казва пред списание Керанг, че албумът ще е най-тежкия до сега, но ще има и експерименти, като се очаква записването му да започне през януари 2008. Джордисън свири с Корн (замества Сивериа на барабаните) за лятото на 2007.
На 26 август 2008 излиза и дългоочакваният от феновете нов албум All Hope Is Gone. Турнето е кръстено по същия начин.

Слипнот са изключително известни с боя си на сцената. „Няма концерт без бой“ — казва Кори Тейлър(вокалът на групата). Често, решават да измислят нещо умопобъркано — „за радост на феновете“.Използват вода, огън, пиро ефекти, светлини и всякакви други неща. „Това за нас не е концерт… Това е все едно пеем на приятели“ — усмихва се Джой Джордисън. „Не е радост само за феновете, а и за нас“ — до изказва го Крис Фен.

Групата е известна със специфичната си визия. Слипнот са облечени в комбинезони(в различни цветове от определените периоди), както и маски направени по-поръчка, вдъхновени от аспекти на личния им характер. В миналото на костюмите им имаше изобразени баркодове, щамповани на гърбовете и ръкавите им. Тези баркодове са идентични с баркода на първия им албум Mate.Feed.Kill.Repeat. На последните им костюми са издълбани девет лъчеви сержантски звезди. С излизането на всеки нов албум, маските на групата се променят. Обикновено маската на всеки член е различна за всеки албум, но костюмите им до голяма степен се припокриват като визия.
Първоначално групата желае да запази своята самоличност в тайна, отказвайки да се фотографира без маски, дори при даването на интервюта или позирането за снимки с фенове са с маски(или по някакъв начин със закрити лица). Освен това вместо с истинските им имена, членовете на групата предпочитат да ги наименуват с числа от 0 до 8. По време на интервю през 2000, когато Кори Тейлър бил попитан за историята зад маските, той отговорил така:
Днес повечето от членовете на групата са фотографирани без маски, в резултат на работата им извън Слипнот.

Членове на Слипнот са записвали песни с голям брой други музиканти, включващи:

* Sister Soleil — Кори Тейлър се появява в песента „Liar“ от албума Soularium.
* Shannon Larkin — свири на барабани в песента „30/30-150“ на Stone Sour от албума Come What(ever) May.
* Necro — Сид Уилсън участва като Ди-Джей в песента „Empowered“ от албума The Pre-Fix For Death.
* Lab 4 — Уилсън ремиксира парчето „Perfect Drug“ от техния албум None Of Us Are Saints.
* Damageplan — Кори Тейлър изпълнява вокалите в песента „Fuck You“ от албума New Found Power.
* Marilyn Manson — Шон Макхон и Джой Джордисън ремиксират хита им „The Fight Song“. Освен това Джордисън се появява и във видеото към песента „Tainted Love“.
* Malevolent Creation — Мик Томпсън изпълнява китарно соло в песента „Deliver My Enemy“ от десетият им албум Doomsday X (очаква се да излезе в края на лятото на 2007 г.)
* Soulfly — Кори Тейлър пее в песента „Jumpdafuckup“ в албума Primitive.
* Sticky Fingaz — Тейлър пее в песента „The End of the World“.
* KCUF — Сид Уилсън ремиксира „The 5th“ и „Goldfish“ от техния албум Modern Primitive Punk.
* Shannon Mitchell — участва в песента „Sword Sharpening Remix“ от албума The New Leader на DJ Starscream (Сид Уилсън).
* Dream Theater — Тейлър участва в песента „Repentance“, от новия им албум Systematic Chaos.
* Biohazard — Членове от Слипнот се появяват в тяхното парче „Domination“ от албума Uncivilization. В песента участва и Джейми Джаста.
* 3 Inches of Blood — Джордисън продуцира техния албум Fire up the Blades.
* Rob Gee — Сид Уилсъм е ремиксирал няколко негови парчета, както и е взел участие в някои като „Riot In New York“, „Pretty Fucked Up“, „Adrenalize“ и др.
* Anthony B — Участва в „Come On Remix“ на DJ Starscream в албума му The New Leader.
* Korn — По време на последното турне на Корн за съпорт са поканени Stone Sour. Кори Тейлър пее бек вокалите в песента „Freak on a Leash“ по време на турнето. Освен това Джой Джордисън свири на барабани в новото видео Evolution.
* System of a Down — Джордисън замества барабаниста им за един концерт.
* Apocalyptica — Тейлър участва като гост музикант в песента „I'm not Jesus“.
* Metallica — Джой Джордисън свири на барабани с тях на Download Festival през 2004 г. докато Ларс Улрих е болница поради болест.
* Snot — Тейлър свири с тян за записа на „Strait Up“.
* OTEP — Джордисън свири барабаните в няколко парчета от вторият им албум House of Secrets.
* John 5 — Джеймс Рут участва в песента „The Black Widow of La Porte“ от албума The Devil Knows My Name.




Сегашни членове на групата:

Сид Уилсън
Джой Джордисън
Пол Грей
Крис Фен
Джеймс Рут
Крек Джоунс
Шон "Clown"
Мик Томпсън
Кори Тейлър



Бивши членове на групата:

Андерс Колсефини
Грег Уелтц
Джош Брейнард
Брандън Дарнър
Куан Нонг
Патрик Нюурд
Дони Стийл